Opublikowany przez: Monika C. 2018-07-19 11:29:05
Autor zdjęcia/źródło: Instagram @m_rozenek
Do zastanowienia się nad dietą dzieci na wakacjach zainspirowały nas zdjęcia rodziny Małgorzaty Rozenek-Majdan z Hiszpanii.
Majdanowie, jak to na wakacjach z dziećmi, trochę zwiedzają, ale przede wszystkim spędzają czas razem odpoczywając i bawiąc się przy basenie. Wakacje to także taki czas, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy celebrować wspólne posiłki zwłaszcza śniadania i kolacje – kiedy upał nie jest straszny.
W wakacje obiady zazwyczaj jemy lekkie i nie za duże. Dobrym pomysłem jest zamawianie na kolację kilku rożnych dań. Każdy, i duży i mały, sięga wtedy po to na co ma ochotę. W ten sposób zachęcamy kilkuletnie dzieci do próbowania lokalnych przysmaków - owoców morza, oliwek, suszonych wędlin, paelli. Potrawy przygotowane z lokalnych produktów są zazwyczaj świeże i bardziej bogate w smak niż zamawiane w innych krajach.
Na zdjęciu widzimy całą rodzinę Majdanów jedzących tradycyjne, hiszpańskie potrawy. Bardzo nam się to podoba! Korzystajmy z lokalnych smaków jak najcześciej, także na wakacjach z dziećmi.
Jak się okazuje możemy wszystko pogodzić. Dajmy dzieciom w wakacje więcej swobody. Niech jedzą to co lubią ale przemycajmy też nowe, zdrowe rzeczy. Wybierając i próbując nowe potrawy dajemy dzieciom najlepszy przykład. Nawet jeśli początkowo nie będą zachwycone nowymi smakami z czasem same zaczną po nie sięgać. A świeże lokalne składniki, dojrzewające na miejscu, zawierają najwięcej witamin i mikroelementów. Wyjdzie to naszym pociechom na zdrowie!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.